Przepis na idealne gnocchi. Poznaj sekrety włoskiej kuchni

Przepis na idealne gnocchi. Poznaj sekrety włoskiej kuchni

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które zaskakują swoją delikatnością i łagodnym smakiem. Te małe kulki doskonale komponują się z rozmaitymi sosami i dodatkami. Dania z nimi można przyrządzać w wersji mięsnej, a także wegetariańskiej. Sprawdzają się w każdych okolicznościach. Przygotowanie włoskich klusek może wymagać pewnej wprawy, ale i smak zdecydowanie jest wart poświęcenia trochę czasu i pracy. Jak zrobić idealne gnocchi, z czym je podawać i jakimi sosami polewać? Podpowiadamy!

Rozpływające się w ustach gnocchi – przepis

Przygotowanie idealnych gnocchi nie jest trudne, jednak wymaga nieco cierpliwości. Kluczowe jest zachowanie odpowiedniej proporcji składników, aby uzyskać perfekcyjną konsystencję – gładką i delikatną. Przepis na gnocchi jest prosty i nie wymaga wielu komponentów.

Składniki na 6 porcji klusek:

  • nieco ponad 1 kg ziemniaków - najlepiej sprawdzą się odmiany sypkie, mączne, z dużą zawartością skrobi,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Wszystkie ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, ponieważ będziemy je gotować ze skórką. Gdy już będą czyste, wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości. Zazwyczaj zajmuje to ok. 30 minut. Dla pewności co jakiś czas można delikatnie nakłuwać je widelcem, sprawdzając, czy są już gotowe. Miękkie ziemniaki odcedzamy i wykładamy na talerz. Gdy lekko przestygną, starannie zdejmujemy z nich skórkę i wykrawamy niedoskonałości, jeżeli są obecne.

Po wystudzeniu ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Ważne, by nie używać do tego blendera, ponieważ zepsuje konsystencję. Ziemniaczaną masę łączymy z mąką, jajkami i solą. Wyrabiamy całość, aż uformuje nam się jednolita, zwarta kula.

Kulę wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi tak, aby powstał sznurek o grubości 1,5 cm. Tniemy go nożem na kawałki o długości ok. 2 cm. Aby uzyskać charakterystyczne wgłębienia, lekko naciskamy każdą kluskę widelcem lub przetaczamy po jego grzbiecie.

Do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzucamy ostrożnie tak przygotowane gnocchi. Mieszamy je delikatnie, aby się nie posklejały. Gdy wypłyną na powierzchnię, czekamy ok. 1,5 minuty, po czym wyławiamy kluseczki i układamy je na talerzu. Gotowe!

Gnocchi przepis – z czym podawać włoskie kluski?

Gnocchi świetnie komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak sosy pomidorowe, śmietanowe czy serowe. Doskonale pasują do świeżych ziół, startego sera oraz lekko skarmelizowanych warzyw. Najprostszy sos do gnocchi można uzyskać, mieszając roztopione masło z odrobiną czarnego pieprzu i parmezanu. Zamiast masła dobrze sprawdzi się również oliwa z oliwek.

Dla osób, którym brakuje pomysłów lub nie mają ochoty na kulinarne eksperymenty, przygotowaliśmy kilka szybkich i bardzo smacznych propozycji sosów oraz dodatków. Są równie proste, jak sam przepis na gnocchi.

Zdrowo i zielono – gnocchi ze szpinakiem

Przygotowanie szpinakowego sosu do włoskich kluseczek zajmuje około 10-15 minut i nie wymaga wiele pracy. Na patelnię wlewamy nieduży chlust oliwy z oliwek, a następnie wykładamy na nią kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych. Smażymy je z garścią grubo pokrojonych orzechów włoskich i posiekanym ząbkiem czosnku. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, paczkę szpinaku i ok. 100 ml słodkiej śmietanki. Całość mieszamy i czekamy kilka minut. Na koniec przekładamy sos na kluski. Gnocchi ze szpinakiem gotowe!

Taki sos do gnocchi doskonale nadaje się na randkę we włoskim stylu, obiad z przyjaciółmi lub comfort food na filmowy wieczór.

Białko i witaminy – gnocchi z kurczakiem i warzywami

Do przyrządzenia gnocchi z kurczakiem potrzebujemy przede wszystkim piersi z kurczaka, do tego przyda się cebula, czosnek, czerwona papryka i cukinia, a także trochę przypraw, takich jak chili, sól, pieprz i ulubione zioła. Przygotowanie jest bardzo proste. Warzywa kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na oliwie z oliwek. Mięso również kroimy w niewielkie kawałki, a następnie doprawiamy i wrzucamy na patelnię. Gdy kurczak przestanie być surowy, dodajemy gnocchi i dokładnie mieszamy całość. Po przełożeniu na talerz danie można dodatkowo skropić oliwą.

Jak widać, to równie prosty, jak na gnocchi, przepis. Z czym podawać kluski, jeżeli nie dysponuje się papryką albo cukinią? Śmiało można wybrać inne lubiane warzywo. Gnocchi wpasują się w każde towarzystwo.

Szybkie i smaczne – gnocchi w sosie śmietanowo-serowym

Serowy sos do gnocchi to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych opcji. Na patelni skropionej oliwą przysmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy słodką śmietankę i starty parmezan. Doprawiamy całość solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Sosem polewamy kluseczki, a na wierzch sypiemy odrobinę świeżej natki pietruszki.

Gnocchi w sosie śmietanowo-serowym to doskonały sposób na szybkie danie po ciężkim dniu pracy czy na uczelni. Rozpływa się w ustach i wypełnia brzuch przyjemnym ciepłem, przenosząc wyobraźnię w słoneczne rejony Włoch.

  • Rejestracja

Zarejestruj nowe konto
Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub Zresetuj hasło