Oliwa Extra Virgin

Aktywne filtry

Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia jest najwyższą kategorią oliwy z oliwek. Uzyskuje się ją bezpośrednio z oliwek najwyższej jakości o najniższym poziomie kwasowości (do 0,8%) i tylko za pomocą środków mechanicznych. Taki produkt charakteryzuje się bogatym aromatem i unikalnym smakiem. Niezbędny dodatek włoskiej kuchni, gdzie z neapolitańską pizzą tworzy znakomite połączenie. W kuchni śródziemnomorskiej stosuje się ją także do dań na zimno, sałatek i sosów. Jest niezwykłym uzupełnieniem dań z makaronem, ryżem i owocami morza. Oliwa jest również mocno doceniana na całym świecie przez swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne.

Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia 

Oliwa extra virgin to jeden z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W naszym kraju prawdziwa oliwa z oliwek extra virgin dorównuje popularnością nawet naszemu olejowi rzepakowemu. Jest to produkt, który wchodzi w skład kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej spotykamy go pod nazwą oliwa z oliwek, jednak jej prawidłowa nazwa to olej oliwkowy, olej z oliwek lub oliwa. Oliwy extra virgin to podstawowy składnik sałatki greckiej, sosu vinaigrette czy śródziemnomorskich przystawek. To niezastąpiony dodatek fanów greckiej kuchni, ale i pasjonatów smacznego i zdrowego jedzenia.

Jak powstaje oliwa extra virgin? 

Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin to produkt odznaczający się najwyższą jakością, który jest niefiltrowany i uzyskujemy go w procesie tłoczenia na zimno, zazwyczaj z greckich, włoskich lub hiszpańskich oliwek. Nazwa extra virgin oznacza najlepszą kategorię oliwy. Extra virgin oliwa ma znakomity smak i zawiera dużo polifenoli oraz innych cennych substancji odżywczych. Oliwa z oliwek Vertego jest tłoczona w Hiszpanii, z wyselekcjonowanych odmian owoców drzewek oliwnych. Najlepiej przechowywać ją z dala od promieni słonecznych i używać w temperaturze pokojowej. Odpowiednie przechowywanie pozwoli przedłużyć świeżość oliwy i unikniemy utleniania się związków antyoksydacyjnych.

Czy oliwa extra virgin jest zdrowa?

Różnicą pomiędzy oliwą extra virgin a innymi olejami roślinnymi jest to, że oliwa to sok wyciśnięty z oliwek, bez wkładu rozpuszczalników i przemysłowego procesu rafinacji. Proces tłoczenia oliwy z owoców drzewa oliwnego umożliwia zachowanie w oliwie wszystkich substancji naturalnych występujących w owocu, chroniąc pierwotne aromaty i smaki, które są charakterystyczne dla danych upraw i stosowanych odmian. Poza właściwościami smakowymi oliwy z oliwek istotne są także jej właściwości odżywcze. 

Spożywanie dobrej jakości tłuszczy roślinnych jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oliwa z oliwek extra virgin do smażenia powinna być z pierwszego tłoczenia, a nie powstawać z wytłoczyn. Tylko taki produkt ma cenne właściwości dla organizmu. 

Oliwa z oliwek extra virgin jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego (omega-9), witaminy E i polifenoli. Dzięki temu wpływa ona korzystnie na prawidłowy poziom cholesterolu, profilaktykę miażdżycy, chorób serca i układu krążenia oraz zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych przez eliminowanie działań wolnych rodników. Ponadto dobrze oddziałuje na pracę serca, a regularne stosowanie oliwy niweluje możliwość udaru mózgu, Alzheimera, cukrzycę, osteoporozę, schorzenia stawowe (jak reumatoidalne zapalenie stawów), astmę oskrzelową oraz otyłość.  

Systematyczne spożywanie oliwy zwiększa także naszą odporność na atak bakterii na przykład Helicobacter pylori. Oliwa z oliwek stosowana jest również w branży kosmetycznej, gdzie działa wzmacniająco na włosy i paznokcie, przeciwdziała łupieżowi i regenerująco oddziałuje na skórę. 

Regularne spożywanie oliwy extra virgin poprawia jędrność skóry, regeneruje trzustkę i oczyszcza organizm dzięki zawartemu w niej skwalenowi. Z tego względu oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia to bardzo polecany tłuszcz zaraz obok oleju rzepakowego i lnianego. 

Czy extra virgin oliwa nadaje się do smażenia?

Ekologiczna łagodna oliwa z oliwek extra virgin znakomicie sprawdzi się w branży spożywczej, jak i kosmetycznej. Taki rodzaj oleju świetnie zda egzamin jako dodatek do pieczywa, a także wyraźnie podkreśli smak sałatek i dressingów. 

Niektórzy dietetycy uważają, że oliwa z oliwek powinna być podawana jedynie jako dodatek do dań na zimno, bo tylko w taki sposób jej cenne substancje odżywcze nie utlenią się. Jednak grono miłośników oliwy jest zdania, że ze względu na temperaturę dymienia, która wynosi prawie 210 stopni Celsjusza, nie warto rezygnować ze smażenia na tym produkcie. Nie da się jednoznacznie zdecydować, kto ma rację, więc najlepiej wykorzystać oliwę jako dodatek do dań na zimno oraz tłuszcz do krótkiego podsmażania dań. Takie rozwiązanie zapewni, że oliwa zachowa swoje drogocenne właściwości odżywcze oraz smakowe.

Wykorzystując oliwę do smażenia, warto pamiętać, żeby nie używać dużej ilości – oliwa po rozgrzaniu zwiększa swoją objętość, więc nie potrzeba jej dużo, by zagwarantować żywności odpowiednią dawkę tłuszczu. Dodatkowo nie musimy długo smażyć potrawy – im krócej, tym lepiej i zdrowiej. Unikajmy doprowadzania do palenia żywności, bo wytworzony dym zawiera niebezpieczną substancję – akroleinę, która może sprzyjać nowotworom. 

Oliwa z oliwek extra virgin do smażenia marki Vertego doskonale nada się jako produkt wykorzystywany podczas smażenia. Dzięki temu, że wystarczy jedynie sekunda rozpylania, aby odpowiednio podsmażyć potrawę, to wykorzystujemy znikome ilości tłuszczu. Korzystanie z oliwy Vertego może zmniejszyć ilości oleju zużywanego w tradycyjnej butelce nawet o około 92%. Dodatkowo jest to produkt w 100% pochodzenia naturalnego. Unikalny system BOV zastosowany w oliwie z oliwek Vertego gwarantuje, że produkt nie zawiera czynników pędnych takich jak propan butan, konserwantów czy innych dodatków szkodliwych dla zdrowia. 

Jak przechowywać oliwy extra virgin? 

Po otwarciu oliwy należy najlepiej spożyć ją do 8-10 miesięcy. Warto przechowywać ją w suchym, ciemnym miejscu. Najlepiej zrezygnować z trzymania jej w lodówce, bo źle znosi gwałtowne zmiany temperatur. Smak oliwy powinien być wyraźnie i delikatnie pikantny oraz lekko gorzki – ze względu na zawarte w niej polifenole – to sugeruje, że produkt jest świeży. 

Dla kogo produkt Vertego Oliwa z oliwek w sprayu?

Oliwa z oliwek extra virgin to produkt premium, dlatego oliwa z oliwek extra virgin cena może być wyższa niż cena zwykłych olejów. Firma Vertego oferuje dobrej jakości oliwę z oliwek w cenie dostępnej dla każdego. To opcja, która jest bardzo wydajna, więc możemy mieć pewność, że długo będzie towarzyszyć nam w kuchni. Dodatkowo oliwa extra virgin w sprayu marki Vertego ma trzy możliwości rozpyłu: płyn, krople i spray. Aby przyprawić potrawę, wystarczy jedynie sekunda, co oznacza, że oliwa Vertego to nie tylko zdrowszy, i mniej kaloryczny wybór, ale i opcja, która pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze. 

Oliwa w sprayu Vertego doskonale sprawdzi się przy delikatnym i szybkim przyprawianiu swoich ulubionych potraw. Zda egzamin przy przygotowywaniu pizzy, focacci i bruschetty oraz jako tłuszcz do grillowanych ryb, a także mięsa. To również smaczna, zdrowa i lekka przyprawa do sałatek i świeżych warzyw. Produkt znakomicie przyda się również do równomiernego i lekkiego natłuszczenia patelni, garnków i form do pieczenia.

Oliwa z oliwek w sprayu Vertego to najwyższej jakości oliwa z oliwek w wygodnym opakowaniu ze sprayem, która umożliwia komfort i łatwość użytkowania. Skład oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia zawiera jedynie naturalne składniki, przez co jest to produkt wspierający nasze zdrowie. Ma wiele zastosowań – bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy innych dań na zimno oraz podczas smażenia i gotowania.

Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin składa się z dużych ilości jednonienasyconego kwasu oleinowego, który może eliminować stany zapalne i chronić przed rozwojem raka oraz z kwasów Omega-3 i Omega-6 wspierających działanie wielu układów, a także z witamin A, D, E oraz K.

Oliwa z oliwek w sprayu dostępna na vertego.pl to opcja dla wszystkich, którym zależy na zmniejszeniu ilości tłuszczy spożywanych na co dzień. Wygodna i prosta w obsłudze forma sprayu pozwala na łatwe dozowanie substancji i kontrolowanie jej spożycia. Oliwa z oliwek extra virgin doskonale dopasuje się do wielu ulubionych dań. Możemy ją zastosować podczas smażenia, pieczenia czy na grilla, a stosując ją na zimno, zyskujemy wiele drogocennych właściwości. 

  • Rejestracja

Zarejestruj nowe konto
Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub Zresetuj hasło