- Podkategorie: News
- 0 polubień
Przepis na idealne cannelloni – włoski delikates w domowym zaciszu
Cannelloni to tradycyjne danie pochodzące z włoskiej kuchni, które zaskarbiło sobie serca wielu miłośników jedzenia na całym świecie. Makaronowe rurki można napełniać różnorodnymi nadzieniami i pokrywać rozmaitymi sosami, dzięki czemu każdy smakosz może znaleźć wariant idealny dla siebie. Jeżeli lubisz kulinarne przygody i chcesz rozpieścić się autentycznym włoskim przysmakiem, spróbuj zrobić je samodzielnie, korzystając z naszego przepisu.
Cannelloni z mięsem mielonym – sycąca i pyszna klasyka
Mięso mielone to jeden z najpopularniejszych dodatków do różnych form makaronu, również do cannelloni. Nic w tym dziwnego. Wraz z przyprawami i gęstym sosem tworzy przepyszną kompozycję. Co jest potrzebne do przygotowania cannelloni z mięsem mielonym?
Składniki na 4 porcje:
- 250 g suchego makaronu cannelloni,
- 500 g dowolnego mięsa mielonego, doskonale sprawdzi się wołowo-wieprzowe,
- 1 średnia cebula, drobno posiekana,
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej,
- pół łyżeczki cukru,
- 200 g sera mozzarella,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Idealne cannelloni – przepis krok po kroku
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60-90 minut
W pierwszej kolejności należy przygotować farsz. Do dużej miski wkładamy mięso, doprawiamy je solą i pieprzem. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu – najlepiej sprawdzi się wysokiej jakości oliwa z oliwek. Posiekaną w drobną kostkę cebulę wrzucamy na patelnię, a gdy się zeszkli, przerzucamy ją do miski z mięsem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie smażymy do momentu, aż mięso ładnie się zarumieni.
W czasie, gdy mięso się smaży, przygotowujemy sos. Do rondla lub głębokiej patelni wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, wlewamy passatę i zagotowujemy. Doprawiamy ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Jeżeli korzystamy ze świeżej bazylii, warto dodać ją na sam koniec gotowania lub już po zdjęciu sosu z ognia. Inaczej straci swój intensywny smak.
Gdy farsz oraz sos są gotowe, można przejść do składania elementów w pyszną całość. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy cienką warstwą sosu. Następnie makaron cannelloni dokładnie nadziewamy mięsem i starannie układamy jedną, równą warstwę. Polewamy wszystko sosem, posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy pod przykryciem przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Na koniec ściągamy przykrycie i dopiekamy przez kolejne 10 minut. Nasze cannelloni z mięsem mielonym jest gotowe. Przed podaniem warto chwilę zaczekać, aż danie lekko ostygnie.
Wege alternatywa, czyli cannelloni ze szpinakiem
Choć tradycyjnie cannelloni nadziewa się mięsnym farszem, wegetarianie i osoby ograniczające mięso mogą przygotować alternatywną wersję tego makaronu. Do nadzienia można wykorzystać wiele rodzajów warzyw oraz serów. Jednym z najpopularniejszych połączeń jest cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Co jest potrzebne do jego przygotowania?
Składniki na 4 porcje:
- 250 g suchego makaronu cannelloni,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 250 g sera ricotta,
- 1 jajko,
- 1 duża cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane,
- 200 g mozzarelli,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Warzywno-serowe cannelloni – przepis
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60-90 minut
Podobnie, jak w przypadku mięsnego cannelloni, zaczynamy od przygotowania farszu. Szpinak rozmrażamy i delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę wraz z jednym ząbkiem czosnku podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni, a gdy staną się miękkie, dodajemy do nich szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy przez kilka minut, po których zdejmujemy patelnię z palnika. Kiedy przestygnie, wrzucamy ricottę, gałkę muszkatołową oraz jajko i dokładnie mieszamy całość.
Aby przygotować sos pomidorowy, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drugi ząbek czosnku. Jeżeli zastanawiasz się, czy oliwa z oliwek jest zdrowa, mamy dla ciebie dobrą odpowiedź – jest wartościowym i korzystnym dla układu pokarmowego tłuszczem. Wlewamy passatę, a gdy się zagotuje, dodajemy zioła. Innym sosem pasującym do cannelloni ze szpinakiem jest sos beszamelowy.
Po przygotowaniu poszczególnych elementów dania rozgrzewamy piekarnik do 180°C, po czym bierzemy naczynie żaroodporne i na jego dno nakładamy odrobinę sosu. Następnie rurki cannelloni faszerujemy szpinakowo-serową masą i układamy równo w naczyniu. Całość polewamy sosem, posypujemy mozzarellą i pieczemy pod przykryciem przez 25-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ser na wierzchu delikatnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika i delikatnym ostudzeniu danie jest gotowe do zjedzenia. Smacznego!