Aktywne filtry

Oleje w sprayu

Wiele osób, które są na diecie redukcyjnej lub dbają o swoje zdrowie, ma świadomość, jak szkodliwe jest spożywanie smażonych dań. Trudno je jednak całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Jest bardzo dużo smacznych potraw, które są przyrządzane za pomocą obróbki cieplnej z dodatkiem masła lub oleju. Zdrowszym zamiennikiem okazuje się olej do smażenia w sprayu. Sklep vertego.pl ma w swojej ofercie najwyższej jakości oleje jadalne w sprayu, które składają się z naturalnych ekstraktów i nie zawierają szkodliwych gazów. 

Na czym smażymy?

Aby uniknąć przywierania jedzenia do patelni, stosujemy różne tłuszcze. Istnieją tłuszcze, które sprawdzą się do tego lepiej oraz takie, których powinniśmy unikać podczas smażenia. Istotną kwestią jest długość smażenia. Im dłużej poddajemy tłuszcz wysokiej temperaturze, tym więcej wydziela się szkodliwych substancji. 

Wiele osób smaży potrawy na zwykłym maśle. Niektórzy są nawet zdania, że smażenie na maśle jest o wiele zdrowsze, niż na oleju. Stwierdzenie to jest jednak dalekie od prawdy. W wysokiej temperaturze wytwarzają się toksyczne związki, które mają szkodliwy wpływ na organizm. Ponadto podczas smażenia potraw na maśle powstają wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się oraz zwiększają ryzyko nowotworów. Masło charakteryzuje się niską temperaturą dymienia, dlatego nadaje się wyłącznie do krótkotrwałego smażenia - np. jajecznicy lub omletu. 

Olej w sprayu - jakie tłuszcze najlepiej wybrać?

Najlepiej, gdy tłuszcz charakteryzuje się wysoką proporcją kwasów tłuszczowych nasyconych do jedno i wielonienasyconych, jest jak najmniej przetworzony, odporny na utlenianie i ma wysoki punkt dymienia. Takie tłuszcze to na przykład smalec, olej kokosowy, masło klarowane. Przy krótszym smażeniu sprawdzi się oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Olej jadalny w sprayu nie może składać się z substancji, które przy wysokiej temperaturze przekształcą się w szkodliwe związki chemiczne. Tłuszcz stosowany na patelni powinien być tłuszczem rafinowanym, czyli oczyszczonym, przefiltrowanym. Najlepiej wybrać olej spożywczy w sprayu rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy. Dobrym wyborem będzie także oliwa z oliwek. 

Najzdrowszy olej dietetyczny w sprayu do smażenia płytkiego

Smażenie płytkie to krótka i niewymagająca stosowanie dużej ilości tłuszczu obróbka cieplna. Wystarczy niewielka ilość tłuszczu na patelnię, aby jedzenie nie przywierało. Stosujemy ją na przykład przy przygotowywaniu jajek czy placków warzywnych. Najlepszym wyborem przy smażeniu płytkim będzie olej w sprayu do smażenia rafinowany, który składa się głównie z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Taka opcja to między innymi olej dietetyczny w sprayu rzepakowy. 

Jak zdrowo smażyć potrawy?

Nawet stosowanie najzdrowszego oleju do smażenia wpłynie na zwiększenie kaloryczności dania. Kilka prostych zasad może jednak zmniejszyć ten efekt. Istotne jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, bo zmniejszy to wchłanianie tłuszczu przez potrawę. Kładąc na patelnię zimne produkty, należy robić to stopniowo z zachowaniem odstępów czasu tak, aby olej rozgrzał się ponownie po styczności z chłodnym jedzeniem. Po usmażeniu warto każdą potrawę umiejscowić na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Chcąc zmniejszyć efekty szkodliwego utleniania oleju, warto skorzystać z marynaty z przypraw i ziół, która neutralizuje ten proces. Nie wolno ignorować takich znaków jak zmiana koloru oleju lub nieprzyjemny zapach. Takie sytuacje to sygnał, że należy natychmiast zmienić tłuszcz.

Czym jest olej w sprayu?

Olej dietetyczny w sprayu jest to produkt, który sprawdzi się osobom chcącym zdrowiej przygotowywać posiłki i unikać dodatkowych ilości szkodliwego tłuszczu. Używanie tradycyjnego oleju do smażenia podczas obróbki cieplnej negatywnie wpływa na kaloryczność posiłku, a przygotowane tak jedzenie jest cięższe i delikatnie lepkie. Na szczęście doskonałym rozwiązaniem okazują się oleje w sprayu. Tego typu produkty zawierają wysokiej jakości wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu.  Są one bardzo podobne w smaku i zapachu do tych tradycyjnych opcji, jednak ich plusem jest to, że pozwalają na smażenie jedzenia bez dodatkowych kalorii. 

Oleje w sprayu - praktyczna pomoc kuchenna

Olej roślinny w sprayu to produkt, który bardzo ułatwia smażenie potraw i szybko staje się niezbędny w kuchni. Do największej zalety olejów w sprayu zalicza się właśnie to, że zapewniają przyrządzanie posiłków na minimalnej ilości tłuszczu. Sprawdzą się jako tłuszcz do smażenia, gotowania czy grillowania. Stosować je można także do przygotowania dań w niskich temperaturach. Bardzo dobrze niwelują przywieranie potraw do patelni czy innego naczynia. Zaletą olejów w sprayu jest także ich wydajność, a jedna porcja wystarczy do usmażenia ryby, mięsa czy naleśników.

Działanie oleju w sprayu polega na równomiernym spryskaniu tłuszczu przez około minutę w odległości kilkunastu centymetrów od patelni. Oleje Vertego posiadają trzy sposoby rozpyłu – można je stosować jako spray, krople lub płyn. Oleje w sprayu pozwalają na ograniczenie ilości stosowanego oleju podczas smażenia i efektywnie chronią naczynia przed zniszczeniem – jest to bardzo przydatne na przykład przy powłokach teflonowych. 

Olej w sprayu sposobem na niskokaloryczne smażenie

Olej w sprayu nie jest wolny od kalorii, jednak dzięki niemu można znacząco zmniejszyć zawartość tłuszczu w potrawach. Olej w sprayu do gofrownicy czy olej w sprayu do grilla ma mniej kalorii niż klasyczny olej – różnica sięga około 200 kcal na 100g produktu. Skuteczność zmniejszania kaloryczności dań w olejach w sprayu polega na tym, że mają one funkcjonalną formę dawkowania. Nawet dokładne odmierzenie jednej łyżeczki tradycyjnego oleju nie zmniejszy tłustości dania tak jak zastosowanie oleju w sprayu dla sportowców. Takie produkty umożliwiają naniesienie na patelnię niezbędną, minimalną dawkę tłuszczu, która sprawia, że danie nie przywiera. W sklepie vertego.pl dostępny jest także olej do pieczenia w sprayu, który naniesiony na brytfannę czy blachę do pieczenia także skutecznie usmaży potrawę i ochroni ją przed przywieraniem. 

Olej dietetyczny w sprayu może zniwelować kaloryczność potrawy nawet 10 razy. Chcąc maksymalnie obniżyć kaloryczność naszych smażonych dań, warto zdecydować się na olej w sprayu, który bez problemu umożliwi dokładne dozowanie tłuszczu podczas smażenia takich potraw, jak kotlety, naleśniki lub placki.

Olej w sprayu, gdzie kupić?

Olej w sprayu dla sportowców to łatwo dostępny produkt w sklepach internetowych. Na stronie vertego.pl znajdziesz szeroką ofertę olejów do smażenia w sprayu zarówno monosmakowych, jak i smakowych. Znajdziesz tam olej rzepakowy w sprayu z pierwszego tłoczenia o smaku na przykład czosnku, bazylii, chili czy rozmarynu. Dostępne są także zestawy składające się z kilku wariantów smakowych.

Często wyższa cena tego typu artykułu spożywczego, nie zawsze oznacza, że są one mniej opłacalne niż tradycyjne oleje w butelkach. Olej rzepakowy w sprayu to bardzo wydajny produkt. Przy smażeniu stosuje się zaledwie kilka mililitrów tego tłuszczu. Zazwyczaj jedno opakowanie o pojemności 250 ml wystarczy nam na 150 procesów smażenia. Dodatkowo używanie oleju w sprayu to niezwykła wygoda. Jest to niewielki produkt, który w kuchni zajmuje bardzo mało miejsca. Jego opakowanie jest tak skonstruowane, aby odpowiednio chronić produkt przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych. 

Produkt zajmuje w kuchni niewiele miejsca, a jego opakowanie dobrze chroni swoją zawartość przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. 

Jaki olej do smażenia wybrać: olej rzepakowy w sprayu czy olej kokosowy w sprayu? 

Wybór odpowiedniego oleju do smażenia w sprayu jest zależny od ograniczeń w diecie. Olej rzepakowy to na pewno mniej kaloryczna opcja – zawiera jedynie 2 kcal w 2 ml. Sugeruje to, że wykorzystując ten olej przy smażeniu potrawy, dodajemy do niej tylko 2 kcal. Dodatkowo olej rzepakowy zawiera kwasy omega 3, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mózgu. 

Olej kokosowy zawiera 7 kcal w porcji, przez co jest nieco bardziej kaloryczny. Jest on jednak źródłem energii znacznie lepszej jakości niż przykładowa słodka przekąska. 

Olej roślinny w sprayu jako zdrowszy zamiennik 

Olej rzepakowy w sprayu to bardzo dobry zamiennik dla osób, które są fanami smażenia na maśle. Przyrządzone potraw na tym produkcie będą miały dokładnie taki sam smak i zapach, jak na tradycyjnym maśle, a dodatkowo będą znacznie zdrowsze dla naszego organizmu. Przez wysoką zawartość witaminy E i K oraz cenne przeciwutleniacze skutecznie sprawdzają się przy niskotłuszczowej i redukcyjnej diecie. Funkcjonalne opakowanie oleju w sprayu także bardzo ułatwia odpowiednie dozowanie produktu. 

Dzięki stosowaniu olejów w sprayu możemy wprowadzić w łatwy sposób lepsze nawyki żywieniowe. Unikamy w ten sposób szkodliwych tłuszczy, nie rezygnując z przyrządzania ulubionych potraw.

  • Rejestracja

Zarejestruj nowe konto
Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub Zresetuj hasło