Oliwa w sprayu i w butelkach |
Przyrządzanie smażonych dań to jeden z dietetycznych grzechów. Przed konsekwencjami, które wynikają ze spożywania takich potraw, przestrzegają nas lekarze i dietetycy. Zaliczają się do nich problemy z nadwagą, otyłością, miażdżyca i cukrzyca. Zalecają gotowanie posiłków na parze lub w piekarniku niwelując stosowanie tłuszczu. Jednak potrawy przyrządzone w ten sposób nie są już tak smaczne, jak te smażone. Na pomoc przychodzi olej i oliwa w sprayu Vertego, które są zdrowsze i zawierają mniej kalorii.
Czym jest oliwa w sprayu?
Oliwa z oliwek w sprayu to produkt, który ułatwia smażenie potraw na minimalnej ilości tłuszczu. Należy ją rozpylać przez około minutę w odległości 15 cm od patelni lub innego naczynia, na którym chcemy przyrządzić nasz posiłek. Oliwa spray to produkt, który cechuje się wieloma zaletami. Zapewnia, że jedzenie będzie miało taki sam smak, jak gdyby zostało przyrządzone na standardowej ilości tradycyjnego tłuszczu, ale będzie zawierało o wiele mniej kalorii. Spray oliwkowy gwarantuje także ochronę patelni przed niszczeniem.
Co zawiera oliwa z oliwek w sprayu?
Mimo że spray oliwa nie jest całkowicie pozbawiona kalorii, to zawiera je ona na pewno w znacznie mniejszej ilości niż tradycyjne tłuszcze. Oliwę w sprayu stosuje się także w minimalnej ilości. Różnica polega na tym, że stosując łyżkę oleju, dodajemy do jedzenia dodatkowe kalorie – około 90, a spryskując naczynie sprayem oliwkowym, wykorzystujemy tylko 1 g tłuszczu, czyli około 7 kalorii.
Zasady zdrowego smażenia z oliwa spray
Istotne podczas smażenia jest używanie odpowiedniego rodzaju tłuszczu. Przyrządzając potrawy, które wymagają długiej obróbki termicznej, warto zdecydować się na tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia: rafinowany olej roślinny lub rafinowana oliwa w aerozolu.
Nierafinowane oleje to wybór przy krótkim smażeniu w niskich temperaturach. Można je wykorzystać przy smażeniu ryb czy filetów z kurczaka. Produkty spożywcze najlepiej umieszczać na patelni, gdy tłuszcz jest rozgrzany. Nie należy także smażyć potraw dwa razy na tym samym oleju, bo wpływa to na pogorszenie się jego jakości. Nie powinno się całkowicie unikać tłuszczu w diecie. Jest on źródłem energii i pozwala przyswoić witaminy A, D, E i K. Oliwa z oliwek dostarcza do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie oddziałują na układ krążenia – zmniejszają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Jej korzystny wpływ na organizm to wynik spożywania jej na surowo – na przykład jako składnik sałatki - lub krótkotrwałego smażenia w niewielkiej temperaturze. Jednak dzięki produktom, takim jak oliwa ze spryskiwaczem nie musimy już rezygnować z przyrządzania jedzenia na głębokim oleju czy smażenia na tłuszczu.
Dla kogo jest oliwa w aerozolu?
Oliwa z oliwek w sprayu to naturalny tłuszcz roślinny produkowany z oliwek. Składa się z dużej ilości jednonienasyconego kwasu oleinowego, który może zniwelować stany zapalne i pozytywnie wpływa na działanie organizmu przez zawartość kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz witamin A, D, E oraz K. Spray oliwkowy Vertego to opcja dla osób, które chcą zmniejszyć ilość tłuszczy w swojej codziennej diecie. To najwyższej jakości oliwa z oliwek zamknięta w praktycznej butelce ze sprayem. Jej skład to tylko naturalne składniki, które wspierają nasze zdrowie i organizm. Przez wygodną aplikację produktu można w łatwy sposób dozować oliwę i kontrolować jej spożycie. Oliwa w aerozolu Vertego ma trzy sposobu rozpyłu – spray, krople i płyn. Spray oliwa to dobry wybór przy przygotowaniu wielu potraw. Można z niej korzystać przy pieczeniu, smażeniu, ale także zawiera wiele cennych właściwości przy stosowaniu na zimno.
Oliwa z oliwek w sprayu Vertego to produkt, który cechuje się:
- szerokim zastosowaniem – Spray oliwkowy to doskonały dodatek do sałatek, ale i tłuszcz do smażenia i pieczenia mięsa czy warzyw. Można go wykorzystać nawet przy natłuszczaniu grilla lub papieru do pieczenia.
- właściwościami prozdrowotnymi – w jej składzie znajdują się kwasy Omega-3 i 6, a także witaminy A, D, E i K, co sprawia, że oliwa jest znacznie zdrowsza i ma lepsze działanie na nasz organizm, niż inne często stosowane tłuszcze.
- wysoką wydajnością – używając oliwy w aerozolu, zmniejszamy wielkości porcji tłuszczu, przez co zużywamy o wiele mniej produkty, co wpływa na to, że jest on bardzo wydajny i posłuży nam dłużej w kuchni.
- jest idealna dla osób na diecie - oliwa z oliwek w sprayu działa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz doskonale sprawdza się u osób z otyłością i cukrzycą.
Oliwa w aerozolu sposobem na nierezygnowanie z ulubionych smażonych potraw
Nie każdy olej to dobra opcja do smażenia. Podczas smażenia olej jest poddawany działaniu wysokiej temperatury, co może doprowadzić do rozpadu tłuszczów do toksycznych związków. Możemy tego uniknąć przez stosowanie tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia jak na przykład oliwa z oliwek w puszce. Jest to produkt, który wytrzymuje duże temperatury i nie traci składników odżywczych przy smażeniu. Wybierając oliwę, warto zwrócić uwagę na jej kraj pochodzenia. Istotnym elementem jest także jej opakowanie – najlepszą decyzją będzie oliwa z oliwek w metalowej puszce, bo zazwyczaj świadczy to o wysokiej jakości produktu. Zamknięcie oliwy w metalowej puszce to doskonały sposób na przechowywanie. Dodatkowe zastosowanie specjalnej wkładki z poliestru sprawi, że produkt będzie chroniony przed słońcem, które niszczy właściwości chemiczne, fizyczne oraz smakowe oliwy.
Spray oliwa – cichy bohater w kuchni
Problemem przy smażeniu może być także dobranie odpowiedniej ilości tłuszczu do przygotowywanego dania. Oliwa w aerozolu jest wielkim ułatwieniem w tego typu sytuacji. Umożliwia ona równomierne rozprowadzenie oleju na patelni czy formie do pieczenia. Spray oliwa jest bardzo prosty i wygodny w użytkowaniu. Oliwa w sprayu Vertego posiada kilka sposobów rozpylenia, co ułatwia dostosowania odpowiedniego strumienia tłuszczu do swoich preferencji i potrzeb.
Smażenie ze sprayem oliwkowym
Proces smażenia może okazać się zdrowszy i nie należy z niego rezygnować, warto jednak się do niego odpowiednio przygotować. Wybierając tłuszcz przeznaczony do smażenia, należy mieć na uwadze, że powinien charakteryzować się wysoką temperaturą dymienia. Za pomocą olejów i oliwy w sprayu Vertego można zniwelować ilość tłuszczu używaną przy smażeniu oraz zacząć wygodnie dozować małe porcje tłuszczu. Oleje i oliwy w sprayu umożliwiają bycie fit bez rezygnowania ze smażonych potraw.
Od czego zależy trwałość oliwy z oliwek w puszce?
Trwałość oliwy z oliwek jest uzależniona od obecności w składzie polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Są to składniki, które chronią oliwę przed starzeniem. To substancje, które dodają oliwie charakterystycznego gorzkiego smaku – typowego dla oliw extra virgin. Dzięki niemu rozpoznajemy, czy oliwa jest świeża.
Oliwa z oliwek a temperatura
Istotne znaczenie dla oliwy ma temperatura jej przechowywania. Dogodne warunki przechowywania oliwy to temperatura między 18 a 27 stopniami Celsjusza. Niższa temperatura nie zagraża właściwościom smakowym czy zdrowotnym produktu, ale może negatywnie wpłynąć na walory estetyczne oliwy. Może spowodować wystąpienie niewielkich grudek przypominających ziarenka ryżu, które sugerują, że oliwa zakrzepła. Jest to powiązane z obecnością kwasu oleinowego. Z tego względu lepiej zrezygnować z trzymania oliwy w lodówce. Po wzroście temperatury, oliwa znowu przekształca się w złocisty płyn. Znaczące jest także unikanie przechowywania oliwy w temperaturze wyższej niż 27 stopni, bo może się zepsuć. Warto pamiętać, aby od razu po użyciu zakręcić oliwę, bo jest to produkt bardzo podatny na przejmowanie zapachów, przykładowo spalenizny. Należy na to zwrócić uwagę, bo takie zapachy mogą spowodować, że płyn będzie niezdatny do użytku.