Oliwa z oliwek smakowa
Często za nasze zdrowie, starzenie się, czy wygląd naszej skóry odpowiadają geny, klimat, sposób odżywiania i miejsce, w którym żyjemy. Te czynniki są istotne, jednak wiele badań wskazuje, że znaczący wpływ ma nasza dieta i jej szczególne składniki. Należy do nich oliwa z oliwek, która bywa określana eliksirem młodości. Jest to często używany i powszechnie znany tłuszcz wykorzystywany od ponad 4 tys. lat. Oliwy smakowe lub czyste mają wiele zastosowań – są elementem diety, lekarstwem, występują w branży kosmetycznej czy religijnej, a nawet jako smar. W regionach Morza Śródziemnego oliwa z oliwek jest stosowana niemal do każdego dania. To składnik dressingu do sałatek, sosów czy pomoc podczas smażenia. Mieszkańcy Włoch spożywają ją rocznie w ilości około 500 tysięcy ton – na jednego mieszkańca przypada około 12 litrów. Polak rocznie spożywa około 1 litr.
Oliwa smakowa i jej cenne właściwości
Czysta oliwa, jak i oliwa smakowa pozytywnie oddziałują na zdrowie człowieka. Potrafi ona poprawić kondycję skóry czy zapobiec chorobom cywilizacyjnym. Taka sytuacja to wynik nietypowych i korzystnych składników, które się w niej znajdują.
Najlepsza oliwa z oliwek smakowa to ta, która jest z pierwszego tłoczenia. Poza tym na jej dobrą jakość wpływa wiele innych czynników jak na przykład warunki klimatyczne uprawy, odmiana oliwek, czas i sposób zbioru, obróbka wstępna, przechowywanie i sposób zapakowania gotowego produktu. Oliwy smakowe i oliwy czyste składają się w 99% z triacylogliceroli. Zawierają jednonienasycony kwas oleinowy, tłuszcze nasycone, jak kwas palmitynowy i stearynowy, a także kwas linolowy, który pochodzi z grupy kwasów omega 6 oraz linolenowy z grupy kwasów omega 3.
Wybierając oliwy smakowe do pizzy, warto wiedzieć, że regularne spożywanie tego produktu zmniejszy stężenie cholesterolu frakcji LDL i jednocześnie zwiększy frakcję HDL, niweluje ryzyko tworzenia się płytek miażdżycowych. Dodatkowo obecność kwasów tłuszczowych w oliwie z rodziny n-3 i n-6 korzystnie oddziałuje na ciśnienie tętnicze krwi.
Systematyczne dodawanie oliwy do diety zapobiega także występowaniu niektórych nowotworów. Wiele badaczy podkreśla ważny związek między spożywaniem oliwy a niską zapadalnością na chorobę niedokrwienną serca.
Wyjątkowe aromaty oliwy smakowej
Najlepszą oliwą z oliwek jest oliwa extra vergine z pierwszego tłoczenia. To produkt o najwyższej jakości cechujący się niezwykłym smakiem i znakomitym aromatem. Jednak decydując się na kolorowe oliwy smakowe z dodatkiem aromatycznych ziół, możemy rozszerzyć nasze ulubione potrawy o zupełnie nowe warianty smakowe.
Chcąc poeksperymentować w kuchni, warto wybrać oliwy smakowe w sklepie Vertego. Na vertego.pl dostępny jest szeroki wybór smakowych oliw, które zdobędą serca nie tylko miłośników gotowania, ale i osób, które będą próbować dań z tym kolorowym dodatkiem. Oliwa smakowa, którą znajdziemy w asortymencie Vertego to opcja z rozmarynem, bazylią lub pikantniejsza wersja z chili. Dostępne jest także połączenie oliwy z czosnkiem, które sprawdzi się przy włoskich potrawach, jako na przykład oliwa smakowa do pizzy.
Kolorowe oliwy smakowe w sprayu marki Vertego znajdują się w szczelnych, estetycznych opakowaniach, które są dodatkowo bardzo proste w użyciu. Opakowanie umożliwia trzy rodzaje rozpyłu: płyn, krople i spray.
Zastosowana w sprayach nowoczesna technologia typu BOV (bag on valve) umożliwia zachowanie prozdrowotnych właściwości oliw na bardzo długi czas. Produkty Vertego nie zawierają czynników pędnych takich jak na przykład propan butan, konserwantów czy innych dodatków szkodliwych dla zdrowia.
Smakowe oliwy w kuchni
Aby przygotowane potrawy miały wyjątkowy smak, należy odpowiednio dobierać do nich przyprawy. Mogą w tym pomóc oczywiście zioła, ale doskonałym rozwiązaniem są także kolorowe oliwy smakowe ze sklepu Vertego! Sprawdzą się znakomicie do przyprawiania naszych najlepszych potraw. Dodanie oliwy sprawia, że smak staje się jeszcze intensywniejszy. Oliwa smakowa z czosnkiem to wspaniały dodatek do krewetek lub innych ulubionych owoców morza. Połączenie oliwy i ziół to dobry sposób na przyprawienie sałatki ze świeżych warzyw i delikatnego sera. Dzięki zastosowaniu takich smakowych oliw nie musimy martwić się już o dodatkowe przyprawianie, bo cały smak obecny jest w oliwie. Oliwa z dodatkiem chili zda egzamin, mieszając ją z włoskimi makaronami. Oliwy smakowe mogą być użyte także podczas smażenia lub jako dodatek do sosów czy pizzy.
Czy oliwa smakowa jest zdrowa?
Oliwa z oliwek smakowa to produkt, który z łatwością może zastąpić wiele ziół podczas przyrządzania potraw. Są one także bogate w cenne wartości, które występują w ziołach i przyprawach. Dobrej jakości oliwa z oliwek, która jest podstawą oliw smakowych, już sama w sobie ma wiele drogocennych składników. Oliwa z oliwek jest bogata w wiele antyutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Dodanie jej do swojej diety umożliwia zachowanie młodości i witalności na długie lata.
Oliwa z oliwek to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które bardzo korzystnie wspierają nasze zdrowie. Oliwy smakowe zawierające dodatek ziół pozytywnie dbają także o cerę, łagodzą stany zapalne czy mogą być elementem aromaterapii. Oferta oliw smakowych Vertego to najlepsze oliwy z pierwszego tłoczenia, które cechują się dobrą jakością i prostym składem. Pozwolą zatroszczyć się nam o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Oliwa z oliwek smakowa w sprayu
Oliwa smakowa w sprayu to naturalny tłuszcz roślinny z oliwek z dodatkiem aromatycznych ziół. W jej skład wchodzą dobre kwasy tłuszczowe między innymi jednonienasycony kwas oleinowy wspierający leczenie stanów zapalnych i chroni organizm przed nowotworem. Oliwa z oliwek marki Vertego charakteryzuje się również obecnością kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin jak na przykład A, D, K oraz E. Jedną z najważniejszych zalet oliwy z oliwek w sprayu jest to, że pozwala ona na zniwelowanie ilości tłuszczu, jaki spożywamy na co dzień. Wygodna i prosta w obsłudze forma sprayu ułatwia w bardzo szybki i nieskomplikowany sposób dozować ilość produktu oraz kontrolować jego spożycie. Oliwa w sprayu to produkt, który doskonale nadaje się do użycia przy przygotowywaniu wielu dań – można z niej skorzystać zarówno podczas smażenia, jak i pieczenia, czy na grilla, ale najwięcej wartościowych właściwości zachowuje na zimno.
Oliwę z oliwek smakową w sprayu można stosować na wiele sposobów. Sprawdzi się idealnie jako składnik sałatek czy tłuszcz do pieczenia i smażenia. Można użyć jej do natłuszczenia grilla lub papieru do pieczenia. Odznacza się licznymi właściwościami prozdrowotnymi i tym przewyższa inne tłuszcze. Forma sprayu pozwala dozować odpowiednią porcję tłuszczu, dzięki czemu możemy zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczy każdego dnia i walczyć w ten sposób z otyłością i cukrzycą.