- Podkategorie: News
- 0 polubień
Focaccia – przepis na autentyczną włoską focaccię
Włoskie dania cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Trudno się temu dziwić, skoro zachwycają bogatymi smakami, intensywnymi aromatami i wyjątkowymi strukturami. Focaccia to prosta w przygotowaniu potrawa, która ma wiele zastosowań. Może stanowić interesującą alternatywę dla spodu do pizzy, bazę do kanapek, a w towarzystwie serów, warzyw i sosów utworzy świetną przystawkę. Jest lekka, puszysta i aromatyczna. Jak ją zrobić i z czym podawać, by w wyobraźni przenieść się do słonecznej Italii? Podpowiadamy!
Focaccia – co to właściwie jest?
W mediach społecznościowych można natknąć się na wiele zdjęć i nagrań, które wspominają lub pokazują foccacię. Można z nich wywnioskować, że jest ona jakimś chlebkiem z dodatkami. Jest to prawda, chociaż bardzo uproszczona. Oryginalna włoska focaccia to kultowe pieczywo, które ma długą i bogatą historię, sięgającą starożytnych Rzymian.
Tradycyjna focaccia to rodzaj płaskiego chleba, charakteryzującego się przyjemnie chrupiącą skórką i wyjątkowo miękkim wnętrzem. Może być podawana na wiele sposobów i zawierać różnorodne dodatki, takie jak pomidory, oliwki czy rozmaryn. Jej smak i tekstura sprawiają, że jest doskonałym towarzystwem dla wielu dań i sosów. Niewiele jest tak uniwersalnych potraw, jak włoska focaccia. Przepis na nią jest zaskakująco prosty, choć wykonanie trwa dość długo.
Niezależnie od tego, czy mamy w planach rodzinne przyjęcie, romantyczną kolację czy po prostu szukamy ciekawej przekąski, focaccia z całą pewnością sprawdzi się świetnie. Bez problemu zagra sama, w towarzystwie kuchni włoskiej, a także potraw z innych rejonów świata.
Puszysta i pyszna focaccia – przepis włoski
Wariacji i wersji tego pieczywa jest wiele, podobnie jak dodatków do niego. Oryginalna włoska focaccia zawiera niewiele komponentów, za to wszystkie są wysokiej jakości. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy.
Składniki potrzebne do zrobienia focacci:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
- 330 ml wody w temperaturze pokojowej,
- dobra oliwa z oliwek,
- szczypta soli,
- wybrane dodatki, np. pomidory, oliwki, rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Wystarczy odrobina pracy i trochę cierpliwości, by ucieszyła nas pyszna focaccia. Przepis włoski zaczynamy od wymieszania drożdży z ciepłą wodą w jednej misce, a mąki z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli w drugiej. Następnie rozpuszczone drożdże przelewamy do mąki i całość mieszamy, aż wszystko się połączy. Gdy zacznie się tworzyć struktura ciasta, a mieszanie łyżką będzie trudne, przechodzimy do pracy dłońmi i wyrabiamy masę rękami. Jednolite, gładkie ciasto pozostawiamy pod przykryciem na ok. 40 minut, aby odpoczęło. Możemy w tym czasie odpocząć razem z nim.
Kiedy ciasto skończy odpoczywać i rosnąć, umieszczamy je w wybranym naczyniu, skrapiamy oliwą i ubijamy palcami do powstania charakterystycznych zagłębień i bąbli. Następnie wciskamy wybrane dodatki. Gdy skończymy, przykrywamy całość wilgotną, czystą ściereczką i zostawiamy na kolejne 40 minut. Choć wiele osób może się niecierpliwić tak długim czekaniem, jest ono kluczowe dla uzyskania puszystego, chrupiącego chlebka.
W pełni wyrośnięte, gotowe ciasto wkładamy na około 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pięknie zarumienioną focaccię wyjmujemy i czekamy. Gdy przestygnie, możemy delektować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.
Świeża, mięciutka focaccia – z czym podawać?
Skończyliśmy pracę, stoi przed nami pyszna, puszysta focaccia – z czym ją podawać, by wykorzystać jej potencjał? Możliwości są niemal nieograniczone. Chrupiąca focaccia doskonale pasuje do gęstych zup kremów, do sałatek, do aromatycznych dipów i smakowych oliw. Świetnie radzi sobie również samodzielnie jako przekąska lub przystawka. Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Focaccia z pomidorami fantastycznie pasuje jako dodatek do lekkich, letnich dań. Sprawdza się również jako baza do kanapek. Słodkie, a jednocześnie lekko kwaskowe pomidory przyjemnie przełamią łagodny smak zupy grzybowej czy sałatki caprese. Taka focaccia będzie bardzo dobrze smakować moczona w oliwie czosnkowej lub ziołowej. Smak pomidorów można również podbić kilkoma listkami świeżej bazylii.
Chrupiąca focaccia z oliwkami wyjątkowo dobrze komponuje się jako towarzystwo dla półwytrawnego białego wina, co czyni z niej doskonałą kompankę do wieczornych rozmów z przyjaciółmi i plotek. Ułożona na niej czerwona cebula, cienko pokrojona słodka papryka albo ser feta dodadzą oliwkom jeszcze więcej smakowych niuansów.
Focaccia z rozmarynem bardzo dobrze sprawdzi się solo lub jako spód do pizzy. Wystarczy posmarować ją sosem pomidorowym, ułożyć na niej ulubione dodatki oraz ser i wrzucić na kilka minut do piekarnika. Pod wpływem temperatury rozmaryn uwalnia swoje olejki, dzięki czemu całe ciasto jest wyjątkowo aromatyczne. Innym pomysłem jest ułożenie na niej plasterków słodkiego pomidora, delikatnej mozzarelli i skropienie odrobiną sosu balsamicznego.