Olej Rzepakowy tłoczony na zimno, 250 ml
Darmowa dostawa od 300 zł
Polska Firma
Bezpieczne płatności
Olej rzepakowy tłoczony na zimno to rodzaj oleju roślinnego pozyskiwanego z nasion dokładnie wyselekcjonowanego rzepaku.
Proces tłoczenia na zimno oznacza, że olej jest produkowany przy niskiej temperaturze, zwykle poniżej 40°C, co ma na celu zachowanie jak największej ilości składników odżywczych i naturalnych właściwości oleju.
Ten rodzaj oleju jest powszechnie stosowany w kuchni do przygotowywania potraw na zimno, takich jak sałatki, sosy i dressingi. Może być również używany do delikatnego smażenia i pieczenia przy niskich temperaturach.
Nasz produkt posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwas alfa-linolenowy (ALA; należący do kwasów omega-3) pomaga w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co odpowiada 2,5 porcji (25ml). Olej rzepakowy ułatwia wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Stanowi bogate źródło witaminy E, która wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Jest również źródłem witamy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Dostarczają również nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: omega-6 oraz omega-3. Olej rzepakowy Vertego tłoczony na zimno w aerozolu typu BOV jest chroniony przed dostępem powietrza, co minimalizuje proces utleniania i utrzymuje jego świeżość na dłużej.
Opakowanie BOV zapewnia doskonałą ochronę przed światłem i wilgocią, które mogą wpływać na jakość oleju. Przechowywanie oleju w ciemnym, szczelnym aerozolu BOV pomaga zachować jego stabilność i właściwości.
- Nie zawiera gazu, konserwantów, dodatków.
- Nie wpływa negatywnie na warstwę ozonową.
- Każda sekunda rozpylania uwalnia 1,8 ml/ 1,7 g produktu (1 porcja). Spray zawiera 140 porcji.
Warunki przechowywania i użytkowania:
Przechowywać i używać w temperaturze pokojowej, z dala od ognia, iskier, ciepła lub działających urządzeń elektrycznych. Nie rozpylać na płomienie, ani na żarzące się materiały. Pojemnik pod ciśnieniem. Nie przekłuwać i nie spalać, nawet po zużyciu. Chronić produkt przed światłem słonecznym i nie wystawiać na działanie temperatur przekraczających 50°C. Wyłącznie do użytku spożywczego. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wartość odżywcza* |
1 łyżka stołowa (10g) |
100 g |
Wartość energetyczna* |
340 kJ/82,7 kcal |
3400 kJ/827 kcal |
Tłuszcz/ w tym: Kwasy nasycone* Jednonienasycone* Wielonienasycone* |
10 g 0,72 g 6,49 g 2,79 g |
100 g 7,2 g 64,9 g 27,9 g |
Węglowodany w tym cukry* |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
Białko* |
0 g |
0 g |
Sól* |
0 g |
0 g |
Witamina E* [mg] |
2,6 (21,7%**) |
26 (217%**) |
Witamina K* [µg] |
6 (8%**) |
60 (80%**) |
Kwasy omega 3* |
0,8 g |
8,0 g |
Kwasy omega 6 * |
1,8 g |
18,0 g |